Archiplan for National Theatre of Korea

Edited by: Eugenia Gotti – Architecture Department Editor – eugenia.gotti@positive-magazine.com

Who: Archiplan 

What: Performing Arts Studio National Theatre of Korea

second prize

Designed by Archiplan, their second prize winning proposal for the Performing Arts Studio of the National Theatre of Korea is an extension design concept for the performers practice facilities in the basement of the existing plaza. The main issue is the vitalization of the environment which is now ‘blocked’ by the retaining wall on the edge of the main road and by the steep slope that makes a disconnection of the site. By embracing art, culture, and the city itself, this proposal connects the two-dimensional old theatre-plaza and the nearby park to link the performer and the citizens while allowing the art and culture flow well.

515b1b0fb3fc4b6c09000001_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_1_main_birdseye_view

The composition for a cultural complex in this district is becoming the main issue of cultural solution of this area.The National Theatre is in the midst of symbolic location in a geographical and cultural aspect.It needs an attractive force as a public space, for people of all social stratum.

515b1b2db3fc4b0003000003_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_3_mail_interior_view

First, we need to start from understanding and recovering topographic context of this area. Though the existing National Theatre seems as if it is put on a natural landscape, yet the site is an artificial -cut and filled up- ground.The site wants to be a part of the foot of Nam-san

515b1b44b3fc4b6c09000002_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_5_view_from_the_main_approach

광장

The site of its outstanding natural and historical beauty needs to be environmentally revitalized.We propose the removal of the retaining wall and breaking down the boundary and lower the threshold of the cultural facility and let it open.The continuous space composition penetrates into the National Theatre and this open-space becomes a park, plaza and a stage, which will arouse diverse cultural action.

515b1bb9b3fc4b0003000009_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_e_site_plan

515b1bc2b3fc4b6c09000008_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_f_floor_plan

The practice rooms are where long, delicate, hard and immersed preparations are made for a perfection of one moment performance.The performance of the Theatre is complete at once with specialized facilities for each of the different organizations. The Korean traditional opera, the national dance company, and Korean traditional orchestra have an independent and efficient operating system.

515b1bcdb3fc4b000300000a_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_g_elevations_sections

515b1bb4b3fc4b6c09000007_performing-arts-studio-of-the-national-theatre-of-korea-second-prize-winning-proposal-archiplan_d_space_diagram

via Archdaily

@EugeniaGotti

Follow @positive_mag on twitter for the last updates

You may also like

0 comments